Per poder millorar els nostres serveis, utilitzem cookies de tercers per recopilar informació estadística i analítiques, així com tècniques.
Si continues navegant, considerem que acceptes la utilització. OK Més informació privacitat.

"Kensho en japonès significa ‘descobreix la teva n...

"Kensho en japonès significa ‘descobreix la teva natura’, que és el que ens va passar a nosaltres quan vam iniciar aquest projecte"

Humbert Conti Martí és professor en operacions, innovació i emprenedoria a la Universitat Rovira i Virgili (URV) i fundador juntament amb Meritxell Jardí de l’empresa instal·lada a l’Ampolla Kensho Sake. És llicenciat en Medi Ambient per la Universitat de Barcelona i en Enginyeria Civil per la Universitat Fairleigh Dickinson de Nova York. També ha estudiat un màster en energies renovables i un altre en direcció d’operacions a ESADE Business & Law School.

La primera ampolla de Kensho Sake va sortir al mercat el novembre de 2015 i quatre anys després ja tenen previst produir-ne unes 12.000 durant aquest any. El principal mercat al qual les distribuiran és l’espanyol. Ara bé, recentment han començat a expandir-se en altres mercats com el d’Estats Units, Singapur i el Japó.

El sake produït a l’Ampolla ha estat distingit amb una estrella per l’ITQI International Taste Award (Institut Internacional de Sabor i Qualitat) de Brussel·les, i el 2016 va guanyar el 1r Premi d’Emprenedoria que concedeix la Diputació de Tarragona. El 2018 va ser distingit, juntament amb la resta dels productes Kensho, per la Societat Espanyola d’Agricultura Ecològica/Agroecològica SEAE amb el 1r Premi a la Innovació Agroecològica. També l’any passat va obtenir el 1r Premi en Innovació Tecnològica Agroalimentària que atorga el Departament d’Agricultura Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya.

- Com va sorgir la idea de crear la marca Kensho Sake?
Des de sempre he estat un apassionat de la gastronomia japonesa, la base de la qual és l’arròs. Conèixer a Meri em va permetre descobrir el món d’aquest cereal que es cultiva al Delta de l’Ebre i, sincerament, em va fascinar el seu procés. Un dia, mentre sopàvem, va caure a les nostres mans per casualitat un sake maridat amb ostres i ens va encantar. Va ser en aquell moment quan va sorgir la idea de provar d’elaborar un sake i ens vam llençar de cap.

- Per què el nom Kensho?
Kensho és una paraula japonesa que significa “descobreix la teva natura”, que és el que ens va passar a nosaltres quan vam iniciar aquest projecte. Va ser un treball molt intens que ens va fer replantejar els valors personals. Tant per a Meri com per a mi, és una frase molt significativa, ja que recull la nostra essència i el descobriment que vam fer en nosaltres mateixos.

- Com va ser el procés de formació i investigació per implantar el conreu al Delta?
Va ser molt complicat perquè no hi havia gaire bibliografia al respecte. Així que vaig marxar al Japó a formar-me i després amb Meri vam marxar a Califòrnia, perquè allà també s’elabora molt sake. Ara bé, el més complicat era trobar una varietat d’arròs que servís per fer aquesta beguda, ja que no totes les varietats són aptes. Vam estar anys treballant i fent proves al respecte. A això se li va sumar que els fermentadors que necessitàvem tampoc existien, així que vam haver de fer-los expressament. Tot plegat va ser un procés bastant complicat.

- Quina és la fórmula per combinar noves tecnologies amb un cultiu tradicional?
Hi ha una qualitat d’arròs molt bona al Delta i vam voler innovar en aquest sector inspirats per la cultura japonesa, que és una cultura arrossera mil·lenària que tracten l’arròs amb molta estima.

- Ens pots fer cinc cèntims de què és i de què està compost el sake?
La gastronomia asiàtica és molt saludable i cada cop pren més força perquè és un tipus d’alimentació a base de vegetals i arròs cuinats d’una manera que el cos assimila fàcilment, ja que utilitzen molts productes fermentats que ajuden a tenir bones digestions. El sake és a base d’arròs, aigua i koji, que és un fong que produeix la fermentació. El koji és la base de tots els productes asiàtics i Kensho Sake és l’únic a Europa produint-ne i distribuint-lo per tot el continent europeu.

- Què diferencia Kensho Sake dels altres sakes que pots trobar al mercat?
El nostre sake és únic perquè està treballat i elaborat de manera artesanal i respectant el Parc Natural del Delta de l’Ebre. El fet que estigui elaborat aquí i amb arròs autòcton, crea una sinergia perfecta amb plats de la zona, ja que és com un vi d’arròs que és ideal per beure durant una menjada. El nostre sake queda fantàstic acompanyant marisc, peix o verdures, per exemple.

- Quines perspectives de futur, pel que fa a negoci, teniu al cap?
Les perspectives de futur que tenim són, bàsicament, augmentar la producció i treure nous productes fermentats d'arròs que ja tenim al cap, però que encara no us podem explicar fins que la idea no agafi més forma.
Altres imatges
Comparteix aquesta entrada