Per poder millorar els nostres serveis, utilitzem cookies de tercers per recopilar informació estadística i analítiques, així com tècniques.
Si continues navegant, considerem que acceptes la utilització. OK Més informació privacitat.

“La concentració és un factor clau en la natació, ...

“La concentració és un factor clau en la natació, a vegades, un segon o una mil·lèsima de segon pot fer canviar completament el resultat”

L’ampollero Blai Escribà té 11 anys i ja té un palmarès molt extens en el món de la natació. El primer any que va començar a competir, amb el Club Natació Amposta, va quedar primer classificat en estil braça, i segon classificat en crol en la Final Escolar Territorial. Aquella mateixa temporada, també va ocupar la primera posició a la Final Provincial. L’any següent ja va competir en els Campionats de Natació de Catalunya, on va quedar en 15a posició, i el 2018, va aconseguir una 2a posició en la Final E d’aquests mateixos campionats.

Aquest 2019 continua competint amb el Club Natació Amposta, i ha estat primer classificat en 100 metres estils i tercer classificat en 100 metres braça en el Campionat Provincial. Recentment, ha participat en els Campionats Finals de Catalunya, celebrats a Barcelona, obtenint la 14a posició en els 200 metres estils i sent el 20è classificat a la lliga de la Q64, prova que determina els millors nedadors de Catalunya. Quan li preguntes quina és la seva referència en l’àmbit internacional de la natació, sense dubtar-ho et respon que Michael Phelps.

Quan et vas adonar que t’agradava la natació?

Vaig aprendre a nedar quan tenia uns 2 o 3 anys a la piscina de Deltebre. Quan es va tancar, vaig haver de buscar una alternativa. Em van parlar molt bé del Club Natació Amposta i de les seves instal·lacions. A més, era ideal per poder començar a competir en aquest esport. Així que, vaig iniciar-me com a escolar. Actualment, estic federat i continuo nedant amb el mateix club.

Amb quina modalitat de natació et sents més còmode?

Per poder ser competitiu en el món de la natació és important dominar tres dels quatre estils (papallona, braça, esquena i crol). Ara bé, com és normal, sempre hi ha una modalitat amb la qual et sents més a gust. Personalment, per ordre de més a menys serien: braça, crol, esquena i papallona.

Tens algun costum que sempre repeteixes quan competeixes?

No tinc cap hàbit en concret a l’hora de competir. Ara bé, sí que intento concentrar-me molt abans d’iniciar una prova. En la natació, el temps determina substancialment la posició. A vegades, un segon o una mil·lèsima de segon pot fer canviar el resultat. Considero que estar concentrat és un factor clau per evitar petites distraccions que es poden traduir en una mala sortida, un viratge o deixar de coordinar correctament per un moment les braçades amb la respiració. Així doncs, es podria dir que la meva fase de concentració comença molt abans de llançar-me a la piscina.

Com compagines els estudis amb els entrenaments?

Actualment, entreno quatre dies a la setmana en horari de 20 a 21.30 hores. Aquesta temporada encara tinc un dia de descans a la setmana, però l’any que ve passaré a competir en la categoria d’aleví, això significa que els entrenaments ja seran els cinc dies de la setmana. Val a dir que l’horari dels entrenaments em deixa marge per poder estudiar durant les tardes, des que surto del col·legi fins que començo l’entrenament. Ara bé, reconec que seguir aquest ritme és dur, i a mesura que et fas gran, el nivell dels estudis i també el de les competicions són cada cop més alts, i això requereix més dedicació per a ambdues coses.

Podríem dir que la natació, respecte a altres esports com el futbol o el bàsquet, ocupa menys espai als mitjans de comunicació. T’has trobat alguna barrera o entrebanc per aquesta raó?

No sé si és cert que la natació se segueix menys que altres disciplines com les que anomenes. Ara bé, el que sí que és cert és que la natació com a esport és el més complet que existeix. A això se li suma que aquest esport et permet conèixer bons companys perquè el clima en el qual entrenes sempre és molt bo.

Quan els resultats no són els que esperaves, què fas per millorar-los?

Com a tots els esports, sempre es pot tenir un mal dia, però quan en una competició no obtinc els resultats que esperava, analitzo detalladament amb l’entrenador els errors que he comès i durant els següents entrenaments em centro a millorar aquests aspectes.

Com t’agradaria veure’t en uns anys a escala professional?

En tres anys m’agradaria poder entrar al centre de tecnificació, ja que això em permetria adaptar l’horari de les classes de la carrera que estudiés amb els meus entrenaments.

A més a més, m’encantaria poder aconseguir mínimes de temps que em permetessin presentar-me als campionats d’Espanya i d’Europa.

De totes maneres, no m’agrada posar la vista tan lluny, ara mateix em vull centrar a entrenar i estudiar, i els resultats ja sortiran a poc a poc.
Altres imatges
Comparteix aquesta entrada