Per poder millorar els nostres serveis, utilitzem cookies de tercers per recopilar informació estadística i analítiques, així com tècniques.
Si continues navegant, considerem que acceptes la utilització. OK Més informació privacitat.

“Ens haurem d’acostumar a temporals com el Glòria,...

“Ens haurem d’acostumar a temporals com el Glòria, el que és més difícil de predir és si seran cada any o cada pocs anys”

Agustín Sánchez-Arcilla és enginyer de Camins, Catedràtic de l’Escola de Camins de Barcelona i dirigeix el Laboratori d’Enginyeria Marítima de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Ha dedicat gran part de la seva activitat professional a l'estudi del litoral i el medi marí.

Un dels recents projectes que ha liderat és el desenvolupament d’un sistema per protegir les platges de les erosions i les inundacions, preveient així les conseqüències que van de la mà del canvi climàtic que està vivint el nostre planeta. D’aquesta manera, la recerca de l’investigador se centra, d’una banda, en minimitzar els canvis que viu el litoral a causa de la regressió del mar, i de l’altra, en reduir les conseqüències que porten temporals de gran magnitud com el que ha sofert recentment tot el litoral català i, en especial, el Delta de l’Ebre.

- Quines han estat les causes perquè el temporal Glòria tingués unes dimensions que fins ara no s'havien viscut en cap part del litoral català?

La tempesta Glòria ha estat una mica més intensa del que havíem vist fins ara, però els seus danys han ultrapassat molt més el que havíem viscut. El motiu d’això és que la costa es va degradant progressivament i si no actuem per canviar-ho i ens quedem de braços plegats sense fer res, la situació continuarà anant a pitjor.

D’altra banda, l’escalfament del mar Mediterrani també és un factor més que se suma al fet que hi hagi tempestes més intenses. Per aquest motiu, ens haurem d’acostumar a temporals com el Glòria, el que és més difícil de predir és si seran cada any o cada pocs anys.

- Què podem fer perquè no es repeteixin els danys que hi ha hagut?

Per tal que no es repeteixin els danys, s’ha de començar a adaptar la costa, preparant solucions a curt termini, però també a mitjà i a llarg termini. De fet, la gran part de les construccions no han considerat la dinàmica costanera. Per esmenar-ho, seria bo recuperar la dinàmica natural de la costa, amb la qual cosa s'evitarien, de ben segur, molts perjudicis posteriors.

- Llavors, podem dir que s’ha construït sense preveure tots els efectes que podrien haver-hi...

Exactament. Es pot afirmar que actualment no hi ha solucions sense cost i qualsevol mena d’intervenció tindrà un impacte i, a més a més, un cost de construcció i de manteniment. Tot això s’ha de considerar perquè la variabilitat del clima apunta a més episodis de vulnerabilitat costanera.

- Hi ha solucions més o menys ràpides o encara veurem més episodis de vulnerabilitat costanera?

Si mirem la costa catalana, veurem com tenim algunes platges estables, molt arrecerades, és veritat. Ara bé, aquests casos són locals, ja que des d’un punt de vista més general, necessitaríem una costa que recuperés les condicions del litoral natural i així que estigués capacitada per autoadaptar-se, sempre que les nostres infraestructures ho permetin. D'aquesta manera, aprofitaríem la dinàmica costanera natural, donat que les fonts d’alimentació com ara rius, rieres i les costes adjacents, difícilment tornaran a alimentar la nostra costa com feien abans.

- Si no fem res per impedir-ho, el Delta de l'Ebre podria arribar a desaparèixer?

Seguint amb la resposta anterior, tenim un clar exemple d'aquesta problemàtica il·lustrat en el Delta de l’Ebre. Per a aquest cas, necessitarem un pla d’actuacions que resolgui els problemes a curt termini, però també que permeti la seva sostenibilitat a mitjà i a llarg termini. La solució òptima seria que no ens haguéssim acostat tant al litoral amb obres i infraestructures, però en els casos en què no es pot fer marxa enrere, la solució més sensata seria enfortir el litoral amb una combinació de sorra i actuacions estabilitzadores. Amb una bona franja de sorra, que en molts casos ja no tenim, danys desmesurats com els del temporal recent no passarien. Només actuant ens assegurarem que les futures generacions puguin heretar un sistema deltaic tan especial i valuós com el que tenim al Delta.
Altres imatges
Comparteix aquesta entrada