Per poder millorar els nostres serveis, utilitzem cookies de tercers per recopilar informació estadística i analítiques, així com tècniques.
Si continues navegant, considerem que acceptes la utilització. OK Més informació privacitat.

La Taula de Consens pel Delta, de la qual en forma...

La Taula de Consens pel Delta, de la qual en forma part l'Ampolla, qualifica el Pla de Protecció del Ministeri com la sentència de mort del Delta

Reunió d’urgència de la Taula de Consens després de l’obertura, aquest dimecres, del període de consulta pública del Pla per a la Protecció del Delta de l’Ebre del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic.

Després d’una anàlisipreliminar del document, la Taula ha confirmat els dubtes i preocupacions que els van generar els plantejaments de l’estratègia de l’Estat presentats el passat mes de novembre. La Taula ha constatat que el Pla no incorpora cap “canvi significatiu” i fins i tot preveu mesures més “severes” pel que fa a la revisió de la delimitació del Domini Públic Marítim Terrestre i a la creació d’una franja de protecció que permeti la lliure regressió de la costa. “Després de la presentació de l’Estratègia, ja vam expressar la nostra decepció i indignació davant d’aquest xoc frontal amb una de les nostres premisses fonamentals, que és el manteniment de la morfologia actual de la plana deltaica tant com sigui possible”, recorda la Taula. Lluny de contemplar cap de les actuacions consensuades i proposades pel territori amb aquesta finalitat, però, el Pla del MITECO preveu que un total de 832 hectàrees de terreny passin a domini públic i es vagin perdent per l’erosió marina.

Segons la Taula de Consens, al Pla li falta concreció i ambició: “Les actuacions previstes per la gestió dels sediments retinguts als embassaments es limiten a estudis bàsics sense proves empíriques de traspàs riu avall. La gestió de sorres litorals es limita a quatre possibles transvasaments sense concreció de volums o calendari. Els camins de guarda simplement han desaparegut”.

Per a la Taula de Consens, el punt més feble del Pla del MITECO és que “dóna l’esquena a la societat i l’essència natural del Delta” i no té en compte les greus conseqüències que l’estratègia del retrocés suposarà tant des del punt de vista mediambiental com socioeconòmic. “Amb la superfície que desapareixerà baix del mar com a conseqüència de la inacció ho faran també espais naturals d’incalculable valor ecològic com Buda, Sant Antoni o la Punta de la Banya. La desaparició de la barra del Trabucador també comportaria canvis ecològics en la badia d’Alfacs i la desaparició d’espècies exclusives. Tot plegat portaria a un incompliment manifest de directives ambientals europees que podria acabar en una sanció multimilionària per part de Brussel·les”.

La Taula vol ressaltar que en la vessant econòmica i social la inacció del Pla també afectarà greument sectors productius dels quals viu i treballa la gent del Delta, així com la afecció d’una part del nucli urbà de Riumar que a la llarga acabaria engolit per la mar”. “Es també una gran decepció com es perd l’oportunitat d’accedir als fons europeus Next Generation EU per reactivar una economia més verd, una oportunitat a la que el Delta podria optar complint una gran part dels requisits marcats per Brussel·les i el mateix Estat espanyol”, sentencia la Taula.

Des de la Taula de Consens, es començarà a treballar de forma immediata en les al·legacions al Pla del MITECO, que es poden presentar en un termini de dos mesos. La intenció d’alcaldes i regants és treballar en un document de territori que sigui el “màxim de banda ampla possible”. Per aquest motiu, la Taula obrirà aquest treball a les més de 30 entitats adherides, a banda d’altres organitzacions i institucions. Paral·lelament, la Taula demanarà a la Generalitat la seva col·laboració i esforç en l’elaboració d’unes al·legacions “a l’alçada de la injustícia que s’està cometent amb el Delta”.

Alcaldes i regants insistiran també en la reunió sol·licitada al MITECO fa uns dies, que ha estat traslladada a la Vicepresidenta Ribera sense haver obtingut, però, encara una resposta. I continuarà treballant en l’inici de les gestions amb la Comissió Europea, sense descartar la mobilització social.
Altres imatges
Documentació adjunta
Comparteix aquesta entrada